Příroda se probouzí a nejenom energie stoupá vzhůru. Aktivita nabírá na obrátkách a uvnitř každého se již chvěje jaro. Vibrace jsou natolik velké, že vás vyženou ven na zahrádku nebo na procházku. Někdo zaznamenal, že už létají ptáci a raší první pupeny. Jaro je opravdu tady a máte se na co těšit!
Biologické jaro přichází v půli února. Letos začalo o něco později, až koncem února, a to kvůli silnější zimě. Kalendářní začátek jara, tedy 21. března, není pravým začátkem jara, ale jeho nejvyšším maximem. Jsou to dva naprosto odlišné termíny – biologické jaro a kalendářní jaro. Kalendářní jaro je určeno přesným dnem v kalendáři podle polohy a naklonění Země. Nemá na tělo zvláštní vliv. Na rozdíl od něj je biologické jaro tím pravým obdobím, které vás ovlivňuje. Energie v přírodě se pomalu mění, fauna i flora dostávají impulsy a probouzí se. Tímto biorytmem se řídí i tělesné orgány a vnitřní vibrace těla. Energie proudí do jater a tělo čeká velká detoxikace. Není náhoda, že nadvládu mají játra – největší detoxikační orgán těla.
Co je element dřeva? Je filozofickým vyjádřením přírodních a orgánových jevů. Vychází z tradiční čínské medicíny a je součástí teorie pěti prvků. Pro více info o čínské medicíně koukněte SEM. Element dřeva označuje určitý soubor dějů. Především symbolizuje začátek, zrod, růst. Proto se řadí k jaru, jelikož na jaře panují naprosto stejné jevy, tedy rostliny rostou a něco nového začíná. Veškerá energie stoupá vzhůru a na povrchu začíná pučet. Na stromech se objevují pupeny, na lidské pokožce akné, vředy a alergie. Právě teď je nejdynamičtější a nejtvořivější období roku vhodné pro nastartování životní změny. Na jaře máte šanci zbavit se něčeho starého a zároveň na to máte dostatek síly.
Tyto orgány přísluší elementu dřeva. Na jaře se tělo zbavuje škodlivých látek a očišťuje se. Proto je logické přiřazení jater a žlučníku právě k jaru, elementu dřeva. Hlavní funkcí jater je detoxikace, žlučníku emulzifikace a trávení tuků. Znamená to ovšem, že na jaře byste měli tyto dva orgány podporovat. Jak se proto stravovat na jaře, aby byly játra a žlučník v kondici?
Játra i žlučník milují kyselé a zelené potraviny. Pokud se vám právě vybavil jablečný ocet, citron, či mladé rostlinky a saláty, trefili jste do černého. Vše, co je kyselé a zelené, má afinitu k játrům, žlučníku a tím pádem k elementu dřeva. Výbornou volbou pro jarní stravování proto budou citrusy, kyselé ovoce, octové zálivky, klíčky, mladé výhonky, saláty, čerstvé bylinky. Na druhou stranu, aby se příliš nezatěžoval žlučník, je třeba pomalu vysazovat smažená a tučná jídla. Masa a mléčné výrobky je třeba značně omezit, aby se mohlo tělo přirozeně vyčistit. Dobré je naproti tomu zařadit kysané kefíry, nejlépe v bio kvalitě. Z ořechů zůstávají pouze mandle a ze semínek lněná a dýňová. Zelenina se zařazuje postupně tak, jak se sklízí v přírodě. Začátkem jara by měl být její největší podíl zastoupen kvašenou zeleninou, především kysaným zelím, pickles či kimchi. Nezapomeňte jimi každý den ozdobit talíř. Postupně zařaďte ředkvičky, jarní cibulku, šťovík a saláty. Na hotová jídla sypte klíčky a mladé výhonky rostlin.
Pro podporu přirozené detoxikace jsou výborné mořské a sladkovodní řasy – nori, dulse, wakame, hijiki, kombu, chlorella, spirulina.
Snídaně by měly zůstat nadále teplé stejně jako v zimě. Ideální jsou bylinkové a zeleninové polévky, obilné kaše s ovocem a kyselejší nákypy.
Obědy a večeře je lepší mít také teplé, krátce vařené či dušené. Jakmile začne Slunce pořádně svítit, můžete přejít na syrovou stravu bez vaření.
Játrům i žlučníku udělá dobře sklenice vlažné vody s citronem hned po ránu. Můžete ji nahradit sklenicí mladého ječmene, pšenice či citrusové šťávy. Nápoje by měly být stále teplejší, než je teplota těla a neměl by se do nich házet led. V tomto přechodném období jste pořád hodně náchylní na nachlazení. Výborné jsou bylinkové čaje, citrusové šťávy, jablečné mošty, třešňová šťáva, šťáva z mladého ječmene, vincentka, kombucha a veškeré fermentované nápoje. Bylinky přispívající k detoxikaci a posílení jater jsou potočnice, pampeliška, kořen lopuchu, čekanka, kopřiva a máta. Muži mohou přidat i ostropestřec mariánský nebo kotvičník. Ovšem, pozor na přehnané chutě a erekce. Můžete připravovat i ovocné čaje z šípků, rakytníku a pupenů ovocných keříků.
Mám dvě zprávy – jednu dobrou a druhou špatnou. Kterou chcete číst dříve, tu špatnou? Dobře. Jelikož na jaře vládnou játra, jež nejvíce zodpovídají za trávení alkoholu, budou také alkoholem v tomto období více zatěžována. Proto se sebemenší množství palčivého moku může odrazit na jejich funkci. Chcete přeci tělo na jaře vyčistit a ne jej zaneřádit, mám pravdu? Ne? Dobře. Pak je tu ta lepší zpráva. Můžete si dát alespoň bílé víno, sekt či pšeničné pivo. Tyto nápoje jsou nakyslé a obsahují živé, mladé látky pojící se k jaru. Ne že teď ale budete pít jako duhy!
Dobrá zpráva pro všechny – pro lepší nastartování do nového ročního cyklu jsem pro vás vytvořil Jarní léčivou kuchařku, která vás provede 34 jarními recepty o krok blíž k vysněnému zdraví! Není na co čekat, léto se nekompromisně blíží a tělo potřebuje dohnat živiny a zásoby, které přes zimu nestihlo nastřádat.
Já vám přeju, ať chutná!
D.
Nebuďte marodi, jezte a myslete Zdravě s Danem!
Líbil se Vám článek a chcete jeho myšlenky šířit dál? Budu moc rád, děkuji!